Top 10 Mindfuck films

Top 10 Mindfuck films

De mindfuck films staan bekend om een onverwachte twist of verrassend plot. In veel gevallen moet de kijker de mindfuck film 2 keer kijken om het verhaal echt door te hebben.  Misschien ken je het gevoel wel, je kijkt een film en op het einde denk je ‘Hoe zit het nu precies ?’. Dit is het mindfuck genre waar zeer populaire films onder vallen zoals; Inception, Memento en Shutter Island. 

Speciaal voor alle filmliefhebbers die graag een film willen zien met een onverwachts plot hebben wij de Top 10 Mindfuck films samengesteld. Deze Top 10 is gemaakt aan de hand van de IMDB (Internet Movie Database) ratings en meningen van filmcritici.
Mist er volgens jou een mindfuck film? Reageer dan onderaan de pagina.

 

10.  The Butterfly Effect – IMDB 7,7 (2004)


The Butterfly Effect is gebaseerd op de theorie dat als er een kleine beweging plaatsvindt in het verleden dit grote gevolgen kan hebben in de toekomst. De slogan van deze film is ‘Change one thing, Change everything’. Dit gebeurt door de hoofdpersoon die de gave heeft om het verleden te veranderen. Echter vinden hierdoor ingrijpende veranderingen plaats waardoor de kijker goed moet opletten. Het verhaal van de film verandert constant met veel spanning en drama.

9. 1408 – IMDB 6,8 (2007)

1408 gaat over een horrorschrijver die opzoek is naar paranormale gebeurtenissen om zijn ervaringen te verwerken in zijn boeken. De schrijver wordt op de hoogte gebracht van een hotelkamer waar enorm veel mensen overleden zijn aan rare doodsoorzaken. Deze film moet je voor een tweede keer zien om het plot te begrijpen. De film is gebaseerd op het verhaal van horrorkoning Stephen King.

8. Lucky Number Slevin – IMDB 7,7 (2006)

Lucky Number Slevin speelt zich af tussen 2 rivaliserende maffiabazen. De film bevat veel humor en actie en heeft een geweldig (onverwachts) plot. Het is niet zomaar dat de film een 7,7 scoort in de IMDB database.

7. Donnie Darko – IMDB 8,1 (2001)

Donnie heeft een speciale geestelijke gave. Donnie kan namelijk in de toekomst kijken door middel van visioenen die hij heeft. Donnie ontdekt de geheimen van en universum waardoor hij zijn lot kan bepalen.

6. The Usual Suspects – IMDB 8,7 (1995)

The Usual Suspect begint bij een grote explosie aan boord van een boot. Slechts 2 personen overleven het drama,  een Hongaarse opvarende en de crimineel Verbal Kint.  Agent David Kujan verhoort Kint in een poging te achterhalen wat er die nacht gebeurde. Hij vertelt het verhaal van vijf criminelen – onder wie hijzelf – die zich in de nesten werken bij de beruchte gangsterkoning Keyser Soze. Deze geheimzinnige opdrachtgever heeft nog wat gevaarlijke klusjes voor ze liggen, maar niemand weet wie Keyser Soze is. Langzaam maar zeker lijken de puzzelstukjes op hun plaats te vallen en probeert Kujan het antwoord te vinden op de vraag “Wie is Keyser Soze?”.

5. The Prestige – IMDB 8,4 (2006)

The Prestige gaat over 2 goochelaars die strijden om de beste truc ter wereld te kunnen vertonen. Als een van de goochelaars een unieke act opvoert wilt de andere goochelaar deze stelen. Hij probeert de truc na te bootsen en ontwikkelt een eigen truc die nog beter en unieker is. De vraag is alleen of dit wel een truc is of werkelijkheid.

4. The Matrix – IMDB 8,7 (1999)

De computerhacker Neo ontdekt de matrix oftewel de werkelijkheid. Neo komt erachter dat ons leven wordt gedomineerd door anderen en dat wij op dit moment leven in een kunstmatige intelligentie.

3. Shutter Island – IMDB 8,0 (2010)

De Marshal Teddy Daniels moet de verdwijning van een psychiatrisch patient onderzoeken op het eiland Shutter Island. Dit eiland is een centrum voor psychiatrische patienten  en Teddy (Leonardo Dicaprio) ontdekt dat er vreemde gebeurtenissen plaatsvinden op het eiland.

2. Memento – IMDB 8,6 (2000)

Na de moord op zijn vrouw lijdt Leonard (Guy Pearce) aan korte-termijngeheugenverlies met als gevolg dat hij overal aantekeningen en foto’s van moet maken om te kunnen onthouden wat hij doet. Tijdens zijn zoektocht naar de moordenaar van zijn vrouw gaat hij zelfs zover dat hij zijn lichaam gebruikt als notitieblok door zich te laten tatoeëren en erop te schrijven. Zal hij de dader vinden?

1. Inception

Dom Cobb (Leonardi Dicaprio) is een ware meester op het gebied van ‘extraction’: het stelen van waardevolle geheimen uit het onderbewustzijn van mensen die in de droomfase verkeren. Cobb krijgt de kans zijn oude leven weer terug te krijgen, in ruil voor het uitvoeren van een vrijwel onmogelijke ‘inception’: Cobb en zijn team van specialisten moeten deze keer geen idee stelen, maar het in iemands brein plaatsen. Als ze hierin slagen, zou het de perfecte misdaad zijn. Maar hoe goed ze alles ook plannen en hoe groot hun expertise ook is, niets kan het team voorbereiden op de gevaarlijke vijand die elke stap die ze nemen lijkt te kunnen voorspellen. Een vijand die alleen Cobb had kunnen zien aankomen.

 

Bekijk ook:

Top 10 Beste Oorlogsfilms

Top 10 Beste Films met Leonardo DiCaprio

Top 10 Misdaadfilms

Top 10 PC spellen van Vroeger

 

Vergelijkbare Lijstjes

11 Comments

 1. Fight Club?

 2. From Dusk till Dawn

 3. bro NOW YOU SEE ME is mindfuck as hell

 4. Primer? Fight Club?

 5. Geen films van David Lynch? Alejandrow Jodorowsky? Gaspar Noe? Darren Aronofsky?

  Deze films zijn best wel makkelijk om onder de knie te krijgen, Donnie Darko kan inderdaad zeker wel in het lijstje, maar ik vind de rest iets te helder en iets te ontmaskerend om het een ‘mindfuck’ te noemen, maar de films van de regisseurs hier boven, kan ik je behoorlijk veel aanraden!

  1. Beste Jurjen,

   Bedankt voor je reactie, je kan altijd reageren met een persoonlijke top 10! Zo kunnen we de Top 10 lijsten blijven aanpassen en bezoekers op goede films wijzen.

   Grt. Toptienlijst.nl

 6. Dennis Hoogstad

  Ik mis eigenlijk eXistenZ …. als daar geen mindfuck aan het einde zat, dan weet ik het ook niet meer….

 7. Ik mis films als ‘fight club’ en ‘mulholland drive’.

 8. 7even????

 9. Predestination hoort in ieder mindfuck rijtje thuis.

 10. The sixth sense natuurlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook deze Top 10

Engste horrorfilms deel 2

Er zijn veel horrorfilms maar wat zijn nou