Top 10 grootste stookolie landen ter wereld

Top 10 grootste stookolie landen ter wereld

De stookolie uit Nederland en België wordt niet in eigen land gewonnen. Er zijn een aantal landen ter wereld met een enorme stookolie voorraad, de zogenaamde proven oil reserves. In dit lijstje worden de 10 grootste stookolie landen ter wereld genoemd.

10. Libië

De Libische economie is erg afhankelijk van de oliesector. Sinds 1952 is het Afrikaanse land lid van de OPEC. Dat is niet meer dan logisch, want zo’n 97% van de export bestaat uit olie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Libië de grootste bewezen voorraad van olie van Afrika. De voorraad is zo tussen de 47 en 48 miljard vaten.

9. Kazachstan

Kazachstan is flink aan de weg aan het timmeren wat betreft hun olieproductie. Aan de lopende band worden nieuwe oliebronnen aangeboord om stookolie te produceren. Daarmee neemt ook de dagprijs af die Kazachstan vraagt voor de export van stookolie of mazout.

8. Rusland

Rusland bevat – als één van de grootste olielanden ter wereld – de grootste delfstoffen- en energievoorraden. Zo zijn ze de grootste gasproducent en gasexporteur. Als we kijken naar hun voorraad aan stookolie, ligt dat tussen de 60 en 116 miljard vaten. De mazoutprijs vandaag de dag uit Rusland ligt dan ook een stukje lager dan het gemiddelde.

7. Verenigde Arabische Emiraten

Als u op zoek bent naar stookolie, dan kunt u het beste aankloppen bij de Verenigde Arabische Emiraten. Zij bestaan uit Abu Dhabi, Dubai, Ajman enz. Van westelijk Azië zijn zij één van de meest ontwikkelde economieën. Het inkomen per hoofd van de bevolking is dan ook het hoogst van heel de wereld.

6. Koeweit

Al in de jaren dertig van de vorige eeuw werd stookolie ontdekt in Koeweit. De eerste Golfoorlog ging ook om de grote hoeveelheid olie dat gewonnen wordt in Koeweit. Wilt u online goedkope mazout bestellen, dan krijgt u ongetwijfeld een deel van de olie via Koeweit.

5. Irak

Irak is één van de oprichters van het OPED, oftewel de Organization of Petroleum Exporting Countries. Door het unieke landschap en de rivieren Eufraat en Tigris is er voldoende vruchtbaar landschap voor stookoliewinning. Hierdoor wordt er in vooral in België veel stookolie geïmporteerd vanuit Irak. De dagprijs van stookolie vandaag is een stuk lager dan een aantal jaar geleden, wat mede de oorzaak is van de grote olievoorraad in Irak: ruim 147 miljard vaten.

4. Iran

Iran is een ontwikkelingsland met zo’n 65 miljoen mensen. Toch spelen ze een belangrijke rol in de wereldeconomie, dankzij hun grote voorraden aan stookolie en mazout. Bijna de helft van de inkomsten uit dit land zijn te danken aan de oliewinning. Dat is ook niet verwonderlijk, als je weet dat ze zo’n 154 miljard vaten op voorraad hebben!

3. Canada

Canada is het op één na grootste land ter wereld. In de provincie Alberta is een enorme voorraad aan olie en gas aanwezig. Toch is het land niet echt ontwikkeld als het gaat om grondstofwinning. De voorraad in dit Amerikaanse land is zo’n 175 miljard vaten.

2. Venezuela

Een grote variëteit aan landschappen, dat is waar Venezuela uit bestaat. Ze zijn één van de grootste producenten van ruwe olie ter wereld. Het land heeft enorme voorraden in de Golf van Venezuela en de rivier de Orinoco: in totaal bijna 300 miljard vaten.

1. Saoedi-Arabië

Het zal u niet verwonderen dat Saoedi-Arabië het grootste stookolie land ter wereld is. De dagprijs in Saoedi-Arabië ligt het laagste ter wereld. Zo kunt u goedkope mazout bestellen in dit Arabische land. De voorraad ligt tussen de 300 en de 460 miljard vaten en vormt 95% van de export.

Vergelijkbare Lijstjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook deze Top 10

Top 10 Meest Energie Slurpende Apparaten

Wil jij besparen op je energie rekening? Dat