10 opmerkelijke ongelukken in Musea

10 opmerkelijke ongelukken in Musea

Ieder jaar weer worden museums en exposities drukbezocht, met alle risico’s van dien. Het museumpubliek bestaat uit 2 type bezoekers: Zij die wat nerveus worden in de buurt van kostbare kunstwerken en zij die uit enthousiasme net even iets te dichtbij komen. Nu is die laatste groep niet zo groot, maar toch gaat het weleens mis. Een ongelukje in een museum kan kostbare schade met zich meebrengen. HomeToGo heeft een top 10 samengesteld van de meest fascinerende kunstbloopers en deze gerangschikt op de schadekosten.

1. elleboog van 40 miljoen euro

Schadekosten: €40.000.000
Een rijke kunstverzamelaar nodigde een paar vrienden uit op zijn kantoor waar het Picasso schilderij hing. Terwijl hij sprak, stond hij met zijn rug naar het schilderij. Tijdens een gesprek maakte hij een stap of 3 naar achter en een gebaar met zijn hand. Er klonk vervolgens een krakend geluid. Zijn vrienden keken hem behoorlijk geschokt aan terwijl de verzamelaar zich omdraaide en realiseerde dat zijn elleboog door een kunstwerk van 139 miljoen dollar was gegaan. De waarde van het kunstwerk daalde met Marlies 40 miljoen euro.

2. De schoonmaker geen verschil zag tussen kunst en vuil

Schadekosten: €705.000
Het kunstwerk bestond uit een rubberen bak onder een toren gemaakt uit een aantal houten latten. In de rubberen bak verspreidde Kippenberger een laag verf dat regenwater moest voorstellen. Hij dacht dat het kunst was, de schoonmaker zag het eerder als vuil aan en zorgde ervoor dat het kunstwerk er weer als nieuw uitzag. Er werd nog aan de schoonmaakploeg duidelijk vermeld dat iedere schoonmaker een bepaalde afstand uit de buurt van de kunstwerken moest blijven. 1 schoonmaker heeft dit niet goed begrepen wat resulteerde in schade aan het kunstwerk van €705.000.

3. Streek toch je veters in een museum!

Schadekosten: €673.000
Een geval van niet je veters strikken in een museum leidde tot €673.000 schade. De man viel regelrecht op de geëxposeerde vazen, die vervolgens compleet verbrijzeld waren.

4. Selfies zijn gevaarlijker dan ooit

Schadekosten: €168.000
Op een grote expo stonden kronen geplaatst op meerdere pilaren die allemaal vrij dicht bij elkaar stonden. De kronen en pilaren bleken de ideale plek te zijn voor een selfie.
Zo was het misschien geen verrassing dat een student net iets te dichtbij de pilaren zou komen, waardoor alle pilaren vervolgens als dominostenen omvielen.

5. Dat was helemaal geen afval!

Schadekosten: €113.000
2 portiers bij een veilinghuis dachten netjes het vuil op te ruimen. Zo wierpen ze o.a. een houten box in een afval machine, alleen zat daar het schilderij van Lucian Freud t.w.v. €113.000 in.

6. Perfectionisme kan je duur komen te staan

Schadekosten: €85.000
De Franse kunstenaar nam een laatste blik. Na drie jaar schilderen, was hij nog steeds niet tevreden met het resultaat en raakte daardoor ernstig gefrustreerd. Hij kon zijn emoties niet in bedwan houden, waardoor hij met een mes en verfborstel het schilderij compleet verwoestte.

7. Een Victoria Secret Model en een kunstwerk gaat niet samen

Schadekosten: €84.000
Normaal gesproken zou het heel gezellig moeten zijn met een Victoria’s Secret Model op een feestje. Aan de andere kant is het ook niet bepaald handig om een 84.000 euro krijttekeningen op te hangen tijdens een feest. Een fotomodel dacht dat het krijtbord vies was en begon het schoon te maken.

8. De oudere dame nam het kunstwerk iets te serieus

Schadekosten: €72.000
Een 91-jarige vrouw in het Neues Museum in Neurenberg bezocht een kunstwerk genaamd ‘Reading-work-piece’, een kunstwerk uit 1965 van Arthur Koepcke. Een deel van het kunstwerk is een kruiswoordraadsel, waarop staat ‘woorden invullen’. De oudere dame nam dit verzoek iets te serieus, vond een balpen en begon het dure kruiswoordraadsel kunstwerk daadwerkelijk in te vullen.

9. De bouwvakkers wisten van niks

Schadekosten: €25.000
Ook buiten een museum kan het misgaan met kunst. In Raalte was er namelijk een groot aluminium kunstwerk van Willem Hussem gesloopt bij de sloop van een postkantoor. Niemand had de bouwvakkers verteld dat het monument vóór het gebouw een peperduur kunstwerk is.

10. Een kind en een logo-standbeeld, tja dat gaat ook niet zo goed samen!

Schadekosten: €13.500
Een groot Lego-standbeeld dat 3 dagen geduurd heeft om in elkaar te zetten was door een vierjarige in vernietigd.
Het ongeluk gebeurde slechts een uur nadat de expo op zijn eerste dag geopend was.
Er stond nog een bordje met “niet aanraken”, maar de 4-jarige kon nog niet zo goed lezen. Misschien had de familie beter naar een kindermuseum kunnen gaan.

Vergelijkbare Lijstjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook deze Top 10

Top 10 leukste Filmpjes van Onbekende Cabaretiers

Als je boven de 35 bent, is de