Top 5 Meest Bekende Balletstukken

Top 5 Meest Bekende Balletstukken

In deze Top 5 gaan wij de meest bekende balletten ooit gemaakt op een rij zetten. Een ballet is is een klassieke dansvorm die ondersteund wordt door een klassieke compositie. Ballet is een van de moeilijkste dansvormen en het kost dan ook vele jaren om het niveau te bereiken om in een ballet te mogen spelen. Het Nationaal Ballet was onlangs te volgen in de documentaire ‘Bloed, Zweet en Blaren’. Vanwege het succes van deze serie hebben wij een samenvatting gemaakt van de meest invloedrijke en meest herkenbare balletstukken van deze tijd.

 Ballet is al honderden jaren oud. Grote componisten waaronder Tsjaikovski hebben in hun leven balletten geschreven. Wij hebben deze lijst samengesteld door de uitvoeringen van balletgezelschappen naast elkaar te leggen. Hierdoor ontstaat er een duidelijk beeld welke balletstukken het populairst en het meest bekend zijn.

 

1. ‘Het Zwanenmeer’

‘Het Zwanenmeer’ is geschreven door de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Dit werk is zonder twijfel het bekendste ballet ooit gemaakt. Ook de muziek uit het ballet is heel herkenbaar. Onlangs is er een film verschenen waarbij dit balletstuk een belangrijke rol speelt, deze film is getiteld ‘Black Swan’ (2010).

2. ‘Giselle’

Giselle is een ballet gecomponeerd door Adolphe Adam, de choreografie van Giselle is gedaan door Jean Coralli en Jules Perrot. Dit balletstuk is al honderden keren door andere choreografen op de planken gebracht. Ook het Nationaal Ballet heeft al meerdere uitvoeringen van Giselle geproduceerd.

3. ‘Romeo en Julia’

Het bekende theaterstuk van William Shakespeare is door de choreograaf Leonid Lavrovsky en door de componist Sergei Prokofiev geproduceerd. Het verhaal van Romeo en Julia is honderden keren gebruikt in theater, films en andere kunstvormen. Er is dus ook een balletvoorstelling over het verhaal van Romeo en Julia. Het balletstuk is erg populair en door verschillende ballethuizen geproduceerd. Onderstaande video laat het bekendste muziekstuk horen uit het ballet. Waarschijnlijk herkent iedereen dit muziekstuk.

 

4. ‘Don Quichot’

het ballat ‘Don Quichot’ is gebaseerd op de gelijknamige roman geschreven door Miguel de Cervantes. Het ballet bestaat uit 8 scènes en gaat over Don Quichot, een oudere man die liefhebber is van verhalen over ridders. Zelf wilt Don Quichot ook avonturen beleven net zoals de edele ridders. Er zijn verschillende versie van dit ballet, met verschillende personages. De eerste versie van Don Quichot is opgevoerd in 1869 in het prestigieuze Bolshoi theater in Moskou.

5. Doornroosje

Doornroosje (Sleaping Beauty) is een Russisch ballet geschreven door Pjotr Tsjaikovski. Het bekende sprookje is verwerkt tot een populair ballet.

Meer theater

Wil je meer lezen over theater zoals aankomende ballet voorstellingen? Kijk dan ook eens op Theaterstart.nl. Op deze website vind je Theaternieuws, nieuwe voorstellingen en recensies van theaterliefhebbers.

Vergelijkbare Lijstjes

2 Comments

  1. doornroosje is leuk!

    1. notenkraker is het leukst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook deze Top 10

Top 10 Carnavalskrakers 2022

De website Top10s heeft de beste carnavalskrakers van