Top 10 leukste Filmpjes van Onbekende Cabaretiers

Top 10 leukste Filmpjes van Onbekende Cabaretiers

Als je boven de 35 bent, is de kans groot dat je bij ‘Ik ben mij er eentje!’ aan Herman Finkers denkt, en anders koppel je ‘Wo is der Bahnhof?’ wel aan Koot en Bie. Ben je jonger, dan herken je waarschijnlijk het zinnetje ‘De geit is gemolken’ (Jochem Myjer) of anders ‘Ze maken mij de pis nie lauw’ (Theo Maassen). Misschien ook niet. Het zijn in ieder geval geen onbekende quotes van al helemaal geen onbekende cabaretiers.

Sinds ik van cabaret ben gaan houden, besteed ik (te) veel tijd aan het kijken van YouTube filmpjes. Eerst was dat vooral Herman Finkers, Jochem Myjer en Najib Amhali, maar inmiddels zijn het andere video’s die ik nagenoeg uit mijn hoofd ken. Ik ben groot bewonderaar geworden van een aantal iets minder bekende cabaretiers (het woord fan zal ik niet in de mond te nemen). In het dagelijks leven komen er op onverwachte momenten quotes naar boven, ‘Komt er ook een congres?’ ‘Een stuk karton met lippen.’ en de momenten dat iemand ze herkent zijn zeldzaam. Zelfs als ik de bron erbij vermeld, krijg ik vaker glazige blikken dan glimlachen van herkenning. Dat is zonde. (Mocht je onverhoopt toch iets begrijpen, +10 voor jou.)

Ik heb geprobeerd de enthousiaste chaos in mijn hoofd om te zetten in een top tien van filmpjes waarvan ik vind dat je ze zou moeten kijken. ‘Top tien beste filmpjes van te onbekende cabaretiers’. Ze passen allemaal binnen de criteria ‘mijn gevoel voor humor’ en ‘relatief onbekend’, maar zijn verder erg uiteenlopend. Als je de ene cabaretier niet leuk vindt, kijk verder want er is meer.
(Ik heb mezelf overigens verboden dezelfde naam meerdere keren te gebruiken, anders stond op nummer tien tot en met nummer één hetzelfde duo, en dat is niet de bedoeling.)

10. Wim Helsen

Wim Helsen in een Vlaamse cabaretier met een vrij absurd gevoel voor humor. Dit stukje komt uit zijn show Het uur van de prutser (2008-2010). Het is een dialoog. Het lijkt niet lang, maar hij doet er de volledige voorstelling over om het voor te lezen.

9. Brigitte Kaandorp

Eigenlijk is zij niet zo onbekend (ik schend mijn eigen criterium, maar ik knijp een oogje dicht, voor deze keer) en dit liedje ook niet (er is zelfs bladmuziek van) en dat is volledig terecht. Eigenlijk is dit filmpje een klassieker. Het komt uit haar voorstelling Zó (2007-2009) en gaat over een vrouw met een bijzonder zwaar leven.

8. Tim Fransen

Als je deze naam niet kent, hoef je je niet te schamen, want hij is nog niet zo bekend. Dat zegt trouwens niks over zijn talent. Hij won dit jaar het Leids Cabaret Festival en schreef mee aan de (voor de Poelifinario genomineerde) oudejaarsconference van Theo Maassen. Hier vertelt hij wat eigenlijk vindt van de JSF.

7. Ronald Snijders

Deze man kun je kennen van het televisieprogramma Rambam, de Nederlandse versie van Wat als? Of van YouTubefilmpjes, zoals ik in eerste instantie. Deze video is al een paar jaar oud en is te vinden op het ‘Normale Mensen Kanaal’. Ik ontdekte het pas kort geleden en moest er harder om lachen dan ik eigenlijk wilde (want ik zat in de trein met allemaal erg serieus kijkende meneren). Het is wat absurd.

6. Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse mag beslist niet in dit rijtje ontbreken. Als je haar al kent, ken je haar waarschijnlijk van Wie is de mol? Of een van haar boekjes over taal (Taal is zeg maar echt mijn ding (2009) en het vervolg En dan nog iets (2012)). Ze doet echter nog veel andere dingen en in het theater is ze al even scherp en grappig. Hier vertelt ze over het ontstaan van taal.

5. RenkemaTV

Buro Renkema is een website, gemaakt door Arjen Lubach, Edo Schoonbeek en Pieter Jouke. Ze maken met name satire. Er is veel grappigs te vinden, maar het hoogtepunt vind ik toch wel de politieke serie, Buro Den Haag, die ze maakten over de Tweede Kamer. Het beeld is echt, de stemmen ingesproken, het totaal hilarisch.

4. Micha Wertheim

Begin 2008 was deze cabaretier volop in het nieuws. Tijdens een voorstelling in Roermond sprak hij een gehandicapte man aan omdat hij dacht dat de man met zijn mobiel of camera zat te spelen, het bleek een spraakcomputer. Micha bood zijn excuses aan, maar toen hij later in de show grappen maakte over gehandicapten, ging de man boos de zaal uit waarna het publiek zich tegen Micha keerde. Hoewel de directie niet bij de voorstelling aanwezig was, gaven ze aan dat hij niet meer welkom was in het theater. Hierop besloten een aantal grote cabaretiers er ook niet meer te spelen.
Je kunt hiervan vinden wat je wilt, maar het stuk dat hij erover vertelt in zijn volgende voorstelling is prachtig.

3. De Kwis

Misschien heb je het programma wel eens gezien. Eerst was het een onderdeel van de show van Paul de Leeuw, nu hebben de vier cabaretiers hun eigen half uurtje. In de Kwis wordt het nieuws op een grappige, satirische wijze besproken. Het absolute hoogtepunt uit het programma is het lied dat Niels en Jeroen zingen. Het lied dat ik heb uitgekozen is een parodie op The Passion, getiteld ‘Depression’, met Jeroen Dijsselbloem in de hoofdrol.

2. Ronald Goedemondt

Ronald Goedemondt is, vind ik, misschien wel de grootste cabaretier van het moment. Hij is enige cabaretier die mij een dag na de voorstelling buikspierpijn heeft bezorgd en waardoor ik niet meer normaal langs de Sissyboy of De Tuinen kan lopen. In een hoog tempo vertelt hij verhalen met een boel onzin, maar op een manier die je uit de stoel doet rollen van het lachen. En echt nergens slaat het uiteindelijk ook niet op. Misschien ken je zijn gezicht van het programma Sluipschutters of uit de Oudejaarsconference Gedoog, Hoop en Liefde (2010) waarin hij Geert Wilders persifleert.
Hier vertelt hij iets over die ene winkel, ik weet zeker dat je ‘m kent, de Sissy Boy.

1. Van der Laan en Woe

Waar het bij bovenstaande nummers nog wat hussel- en schuifwerk was, staat dit zonder twijfel op nummer één. (Dat ik ze stiekem ook op drie heb gezet, valt niet op toch?)
Al vanaf dat ze elkaar op de toneelschool leerde kennen, vormen Niels van der Laan en Jeroen Woe een duo. En wat voor één. Ze maken een unieke mix van cabaret, toneel, muziek en wat al niet meer. Ze spelen sketches, zingen liedjes, vormen een geheel en hebben een boodschap.

Het was moeilijk kiezen uit hun grote aanbod video’s. Kies ik¬ het filmpje waar ik het hardst om gelachen heb? Waar ik met open mond van bewondering naar heb zitten kijken? Waar ik tranen van mijn ogen kreeg? Nee, ik hanteerde een ander criterium. Dit is de scène waar ik de meeste quotes uit over heb gehouden, want dat is misschien wel de sterkste graadmeter.

Dit was mijn top tien. Ik had wel een top honderd kunnen maken van geweldige filmpjes, maar hé, wie zit daar nou op te wachten? En daarbij kun je zelf ook lekker YouTubeklikken. Eindeloos. Tot je leven, net als dat van mij, van quotes aan elkaar hangt. Laatste vraag: komt er ook een congres?

Deze top tien van filmpjes is samengesteld, geschreven en voortdurend zelf bekeken door Lotte. Je kunt haar blog bezoeken, door hier te klikken, zou best wel eens leuk kunnen zijn.

Vergelijkbare Lijstjes

3 Comments

  1. dank, lekker lachen

    1. Ha Marjan, ik zag je reactie toevallig (dat ik mijn eigen stukjes zelf lees, is niet gelogen), bedankt en eh, graag gedaan!

  2. Leuke video’s!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook deze Top 10

10 opmerkelijke ongelukken in Musea

Ieder jaar weer worden museums en exposities drukbezocht,