Een verhuizing levert voor velen vooral stress op. Er komt meer bij kijken dan je denkt. En Nederlanders verhuizen gemiddeld 7 keer in hun leven. Tijd om eens te kijken naar de 10 meest gemaakte fouten tijdens een verhuizing. Zeker nu er na de crisis weer meer verhuisd wordt.
10. Te veel hulp
Het sjouwen is goed te doen met hooguit 3 man. Zo loop je elkaar niet in de weg. Vaak zie je dat er te veel hulp wordt ingeroepen waardoor niet efficiënt gewerkt kan worden. Het inpakken doe je zelf van te voren en de hulp helpt met vervoer, sjouwen en wellicht demonteren.
Zelf verhuizen toch niets voor jou? Een professionele verhuisfirma voert alles voor je uit. Dit kan al vanaf 400 euro, en dan ben je ook nog een verzekerd. En een verhuisfirma voorkomt natuurlijk veelgemaakte fouten…
9. Belangrijke documenten
Paspoort, rijbewijs en bepaalde papieren moet je niet inpakken. Zorg dat je deze bij de hand hebt, je hebt ze veel nodig. Als je deze moet gaan zoeken in verhuisdozen ben je veel tijd kwijt, helemaal als dozen niet gelabeld zijn.
8. Adreswijziging & doorstuurservice
Uiteraard moet je je adres wijzigen. Doe dit op tijd zodat je geen belangrijke post mist. Ook is het wel zo netjes voor de nieuwe bewoners. In de praktijk zal er altijd nog post naar het oude adres worden gestuurd. Je kunt dan kiezen voor de doorstuurservice van PostNL. PostNL stuurt dan post gericht aan het oude adres door naar je nieuwe adres.
7. Internet en energie
Internet en energie moeten worden opgezegd of worden meeverhuisd. Let er op dat als je opzegt, de oude apparatuur (modem en tv ontvanger) moeten worden teruggestuurd. Laat ze dus niet achter in je oude woning. Je kunt overigens vaak beter opzeggen en op het nieuwe adres nieuw internet afsluiten. Dit scheelt geld en opnieuw installeren hoort er toch al bij.
6. Verhuislift
Voor veel verhuizingen is een verhuislift nodig. Inventariseer van te voren of jij er ook eentje nodig hebt. Zijn spullen ooit met een lift de woning ingebracht? Dan zul je weer een lift nodig hebben. En soms is een verhuislift ook gewoon puur praktisch: de verhuizing verloopt zo soepeler en sneller.
5. Parkeerplaats
Zorg dat je een parkeerplek voor de woning vrijhoudt. Niets zo vervelend als meters extra moeten sjouwen met zware stukken. Het busje moet zo dichtbij mogelijk bij de woning staan. Zet een deel van de stoep af o.i.d. om het busje direct bij het huis te kunnen parkeren.
4. Vervoer te laat regelen
Een verhuisbus is natuurlijk geen overbodige luxe. Deze kun je huren bij verschillende verhuurders. Denk aan Borent, Hertz en Europcar. Maar reserveer deze op tijd! De weekenden zijn druk en je zult niet de eerste zijn die er op de dag zelf achterkomt dat ie geen busje meer dan krijgen. Reserveer minimaal een week van tevoren.
3. Niet labelen dozen
Als je dan verhuisdozen gebruikt, dien je ze te labelen. Wat zit erin en naar welke kamer moet het? Velen vergeten dit. Wat dus nodeloos sjouwen tot gevolg heeft. Label altijd je verhuisdozen!
2. Te laat inpakken
Zorg er niet alleen voor dat je alles netjes inpakt, doe dit ook op tijd. Als er hulp is om te sjouwen, is het natuurlijk niet handig dat je nog even spullen moet gaan inpakkken. Inpakken kan je zelf doen en ruim van te voren. Zo kan de dag de verhuizing puur aan vervoeren en sjouwen worden besteed.
1. Niet inpakken
Met stip op 1. Veel mensen pakken spullen niet goed in, of laten het inpakken helemaal achterwege. Een paar AH tasjes zijn niet voldoende om een verhuizing goed te laten verlopen. Zorg voor degelijke verhuisdozen. Niet alleen voorkomt dit schade, ze zijn te tillen en bovendien te stapelen wat het vervoer makkelijker maakt. En onderschat het aantal verhuisdozen dat je nodig hebt nooit, je hebt meer spullen dan je denkt.