10 Tips om snel aan een baan te komen

10 Tips om snel aan een baan te komen

Helaas hebben veel mensen als gevolg van crisis, bezuinigingen en andere maatregelen hun baan verloren. Er zijn op dit moment veel werklozen in Nederland en daarom is het lastig om snel een nieuwe baan te vinden. De concurrentie is moordend en er zijn weinig vacatures. Wij hebben 10 tips zodat je hopelijk snel weer aan de slag kan met een nieuwe baan. Zoek je een bijbaantje? Bekijk dan ook de 10 best betaalde bijbanen.

10. Open sollicitatiebrieven versturen

Niet geschoten is altijd mis. Schrijf niet alleen op vacatures maar verstuur ook eens een open sollicitatie. Veel bedrijven starten pas een sollicitatieprocedure als zij in eerste instantie geen geschikt kandidaten kunnen vinden. De sollicitatieprocedure voor een bedrijf kost geld en tijd dus kan je de kans op een nieuwe baan vergroten door open sollicitaties te versturen. Vergeet zeker niet om na je open sollicitatie een belletje te plegen naar het desbetreffende bedrijf.

9. Vrijwilligerswerk

Mocht je niet aan een baan komen en langdurig thuis zitten dan is het aan te raden om actief te blijven. Een gat op je CV staat niet goed en vrijwilligerswerk houdt je gemotiveerd. Daarnaast kom je met veel mensen in aanraking en geeft het voldoening. Probeer vrijwilligerswerk te vinden dat aansluit bij je beroep. Het is een grote vergissing dat vrijwilligerswerk ‘simpel werk’ is. Vaak bestaat het bestuur of raad van commissarissen van een vereniging of stichting uit vrijwilligers. Deze functies staan goed op je CV.

8. Voorbereiden sollicitatiegesprek

Mocht je eenmaal uitgenodigd zijn voor een sollicitatiegesprek dan is het belangrijk jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Lees je in over de geschiedenis van het bedrijf en recente ontwikkelingen. Zo kan je achterhalen welke sfeer er in het bedrijf heerst en dit gebruiken in je sollicitatiegesprek. Voor je sollicitatie is het aan te raden research te doen naar je gesprekspartner. Hoe oud is je gesprekspartner en wat voor interesses heeft hij/zij. Bedenk hoe je het gesprek wilt gaan voeren en welke toon je aan het gesprek wilt geven.

7. Social media

Bijna alle werkgevers bekijken hun sollicitanten op social media als Facebook. Staan er nog vervelende berichten op Twitter of dronken foto’s op Facebook, dan is het aan te raden om deze te verwijderen. Het is ook mogelijk om je profiel af te sluiten van onbekenden maar social media kan ook een positieve invloed hebben op je sollicitatie. Plaats dus een leuke foto en zorg dat je opleiding/ werkervaring op Facebook is bijgewerkt.

6. Een persoonlijke website

Door een persoonlijke website te (laten) bouwen kunnen werkgevers je gemakkelijker vinden. Door je CV te uploaden en een leuk stukje tekst toe te voegen kunnen werkgevers via Google in contact met je komen. Daarnaast maakt een interactief CV ook meer indruk en kan je door het plaatsen van persoonlijke video’s een goed beeld van jezelf schetsen. Probeer jezelf te verkopen via internet.

5. Uitzendbureaus

Ze hebben werk en daarom is het altijd aan te raden om je in te schrijven bij een uitzendbureau. Het is geen structurele oplossing maar werk is werk.

4. Enthousiast overkomen / opvallen

Als je een vacature hebt gevonden probeer dan enthousiast over te komen. Het klinkt gemakkelijk maar toch zijn er veel sollicitanten die dit niet goed aanpakken. Laat in je sollicitatiebrief goed weten waarom jij juist voor dit bedrijf kiest. Welke affiniteit heb je met de branche en wat spreekt je zo aan om bij het desbetreffende bedrijf te gaan werken. Dit zijn vragen die beantwoord moeten worden in je sollicitatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek.

3. Kennis up to date

De werkloosheid is momenteel hoog en daarom is het van essentieel belang dat je kennis up to date is. Investeer in cursussen zodat je kan aantonen nog steeds te beschikken over de laatste kennis.

2. Stage lopen

Mocht je al maanden proberen te solliciteren en dit geen succes worden dan is het een goed idee om stage te gaan lopen. Een stagevergoeding is geen vetpot maar het kan je wel helpen aan een volwaardige baan. Door jezelf als stagiair aan te bieden ben je erg aantrekkelijk voor bedrijven en kan je tijdens de stageperiode jezelf bewijzen.

1. Bouw je netwerk uit

De beste manier om een baan te vinden is via je persoonlijke netwerk. Laat iedereen weten dat je een baan zoekt en bouw daarnaast je netwerk uit. Dit kan via LinkedIn maar zorg er dan wel voor dat dit echte contacten worden en geen virtuele linkjes naar elkaar. Bezoek borrels, beurzen en deel je visitekaartjes uit. Zodra mensen overtuigd zijn van jouw verhaal en kwaliteiten wordt je sneller uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken. Daarnaast zal je directe omgeving je tippen en aanbevelen zodat je snel kan beginnen met je nieuwe baan.

Vergelijkbare Lijstjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook deze Top 10

Top 10 Studentensteden met de goedkoopste kamerprijzen (huur)

Door de wooncrisis zijn de huren van studentenkamers