10 tips bij scheiding

10 tips bij scheiding

De kogel is door de kerk. Jullie gaan scheiden. Geen makkelijke beslissing maar dan ook niet op stel en sprong genomen. Hopelijk dan. Er komt nu heel veel op je af. 10 tips om je te helpen in deze chaotische periode.

Scheiden doe je samen

Scheiden kun je niet alleen. Verzamel vertrouwelingen om je heen, die je door deze periode heen helpen. Dat kunnen professionals zijn, maar ook familieleden/vrienden op wie je kunt vertrouwen. Zij zijn er voor raad en daad. Denk goed na over wie je bij je scheiding wilt betrekken.

Let op gezondheid

Zorg goed voor je zelf: eet en leef gezond. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je aan lichaamsbeweging doet. Houd je zelf voor dat je alle problemen kunt oplossen. Anderen voor jou konden dat immers ook. Als je daar behoefte aan hebt zoek je hiervoor hulp.

Betrek de kinderen erbij

Vertel de kinderen samen dat jullie uit elkaar gaan. Vertel dat jullie altijd hun ouders zullen blijven. En hoe jullie de zorg voor hen voorlopig zullen regelen. Oudere kinderen kun je verwijzen naar de website van Villa Pinedo.

Stel werkgever en/of collega’s op de hoogte

Vertel je werkgever en je collega’s dat je in scheiding bent. Maak afspraken hoe je je werk zo goed mogelijk kunt blijven doen. Het blijkt in de praktijk beter dat men hiervan af weet.

Voorlopige financiële afspraken

Maak voorlopige, maar duidelijke afspraken hoe jullie de financiën regelen. Houd er rekening mee dat je de komende tijd niet alleen je eigen uitgaven hebt, maar ook (nog) gezamenlijke uitgaven. Spreek een budget af dat je voorlopig beschikbaar hebt voor je levensonderhoud.

Huis

Spreek met je a.s. ex af wie er voorlopig in jullie huis mag wonen. Maak –als dat mogelijk is- afspraken hoe lang deze regeling duurt. Een van jullie tweeën zal er moeten blijven wonen. Dit is financieel het handigst.

Huwelijkse voorwaarden

Heb je huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract: zoek ze op en bekijk wat jullie destijds hebben afgesproken.

Social media

Maak afspraken over het gebruik van sociale media. Gebruik sociale media niet om op elkaar af te geven of om je hart te luchten over je scheiding en je ex.

Mediator

Zoek een advocaat/mediator, die je kan helpen om (zoveel mogelijk samen) met je ex definitieve afspraken te maken over jullie scheiding. Vraag of je vertrouwelingen een goede advocaat/mediator weten, maar bel zelf ook wat rond. Jij moet vertrouwen hebben in je adviseur. Op de website van de vFAS vind je ervaren familierechtadvocaten.

Testament

Bekijk je testament: heb je reden om een nieuwe afspraak bij de notaris te maken?

Buiten deze 10 tips staat vaste dat beide partijen eruit moeten komen. Daarbij zal water bij de wijn gedaan moeten worden. Door jouw ex maar ook door jezelf. Enige flexibiliteit versnelt het proces en zorgt ervoor dat je eerder uit de situatie bent.

Vergelijkbare Lijstjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook deze Top 10

Top 10 Studentensteden met de goedkoopste kamerprijzen (huur)

Door de wooncrisis zijn de huren van studentenkamers